Aviatica on tour: Tokio preko Varšave

Poljska avio kompanija LOT posle kraće pauze nastavlja sa ekspanzijom u interkontinentalnom saobraćaju. Prva nova daleka destinacija je Tokio.

Datum / Date: 13.01.2016.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Prva daleka destinacija poljskog avio prevoznika LOT u novoj godini je Tokio. Avion Dreamliner ove kompanije će se danas u 15 časova otisnuti sa piste varšavskog aerodroma “Šopen” (WAW), i posle 10 sati i 20 minuta sleteće na tokijski aerodrom Narita (NRT).

Letovi između Varšave i Tokija će se obavljati tri puta nedeljno: sredom, petkom i nedeljom iz Varšave, a povratak iz Tokija će biti četvrtkom, subotom i ponedeljkom.

Na inauguralnom letu će osim zvanične delegacije LOT-a biti i veliki broj domaćih novinara kao i desetak novinara iz inostranih redakcija, među kojima je i Aviatica. U planu su i konferencije za novinare prvo na varšavskom aerodromu, a potom i na aerodromu Narita po dolasku delegacije u četvrtak, 14. januara.

Lot_Tokyo2

Fokus LOT-a je evropski region koji su oni nazvali “Nova Evropa” i koji osim Poljske čine i zemlje Baltika, Belorusija, Ukrajina, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska i sve zemlje bivše Jugoslavije.

LOT je u junu ove godine predstavio javnosti svoju novu platformu razvoja nazvanu “Novi LOT za Novu Evropu”, kada je istakao kandidaturu za prvog i najjačeg avio prevoznika u pomenutom regionu. Činjenica je da LOT trenutno nema konkurenciju na ovim prostorima i da je na najboljem putu da u Varšavi razvije značajan hab (čvorište).

Nova linija ka Tokiju je u skladu sa tom platformom i ona će biti druga azijska destinacija posle Pekinga, a nakon nje LOT planira da uspostavi liniju i do Seula, kasnije ove godine.

Sa novim azijskim destinacijama LOT nastavlja i širenje u Evropi, i ove je godine na samom početku ponovo uspostavio letove do pet destinacija, koje je po nalogu Evropske komisije bio prinuđen da suspenduje zbog zaštite konkurentosti evropskog tržišta. Ova zabrana je istekla 1. januara i LOT je odmah potom poleteo ka Beogradu, Zagrebu, Kišinjevu i Jerevanu. U planu su i linije od Varšave do Ljubljane (Slovenija), Kluž-Napoke (Rumunija), Košica (Slovačka), Palange (Litvanija) i Harkova (Ukrajina), kao i sezonske linije do Zadra i Splita u Hrvatskoj. Osim ovih letova do gradova u Novoj Evropi, LOT će leteti i do Nice, Barselone, Venecije, Ciriha, Atine i Bejruta.

4524365-kabina-pasazerska-dreamlinera-900-600

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije