Aviatica on Tour: Sijetl – LOT preuzima novi Dreamliner 787-9

Poljska aviokompanija LOT poslala je delegaciju u Sijetl, koja treba da preuzme najnoviji Dreamliner - prvi u verziji 787-9

Datum / Date: 19.03.2018.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Nalazim se trenutno u Njujorku na proputovanju ka Sijetlu kao krajnjoj destinaciji. U organizaciji poljske aviokompanije LOT oko 60 putnika krenulo je da preuzme najnoviji avion za ovu kompaniju u američkoj fabrici Boeing.

Od Varšave do aerodroma Newark u Njujorku leteli smo redovnom linijom LOT-a LO15, na jednom od aviona iz Boeingove porodice Dreamliner (787-8). Putovanje nastavljamo ovog jutra redovnim letom američke aviokompanije Alaska Airlines (AS31) a odatle ćemo se vratiti u najnovijem Dreamliner-u verzije 787-9, tek sišlom „sa trake“.

Avion registarske oznake SP-LSA biće isporučen LOT-u na svečanoj ceremoniji u Boeingovom centru za isporuku aviona u Everetu, pored Sijetla. Specijalnim, tehničkim letom koji će nositi oznaku ZB755 upravljaće LOT-ova posada, a među putnicima će se osim predstavnika aviokompanije i posade naći i 17 novinara iz Poljske, Ukrajine, Mađarske i Srbije. Čast da se nađe u ovoj grupi ima i Aviatica, pa ćete narednih dana na ovom sajtu moći da pratite razne zanimljive reportaže s obzirom da su domaćini uz pomoć Alaska Airlines-a i Beoing-a pripremili veoma uzbudljiv program.

Program počinje svečanom večerom sa predstavnicima Alaska Airlines-a, a završava se ručkom za ispraćaj aviona, presecanjem trake i poletanjem sa aerodroma Paine Field Everett (PAE) u četvrtak, 22. marta u 14 časova po zapadno-pacifičkom vremenu. Između, delegacija će imati mogućnost da se upozna sa proizvođačem aviona Boeing, sa njihovim menadžerima i zaposlenima i da poseti neke od najzanimljivih lokaliteta u okolini Sijetla na kojima ova kompanija proizvodi avione.

Planirana je poseta fabrici u Rentonu, gde ćemo moći da obiđemo konfguracioni studio za najpodavaniji avion na svetu Boeing 737. Nedavno je obavljeno da je proizveden 10.000-ti avion ovog modela, koji ima nekoliko generacija  verzija, počev od klasične, pa preko tzv. nove generacije (NG) do najnovijeg MAX-a. U obilazak će biti uključeni i studiji u kojima se vrši testiranje putničkih kabina za modele 737 i 787 Dreamliner.

Glavni deo programa nas očekuje u sredu, 21. marta kada je planirana poseta liniji za proizvodnju Dreamliner-a u fabrici u Everetu.

Novi avion, koji LOT preuzima će biti njihov prvi u ovoj verziji 787-9. Od svog prethodnika 787-8 razlikuje se na prvom mestu po dužini i kapacitetu, ali će imati i neke novine u uređenje putničke kabine. Kako mi je rečeno u ovom avionu će prvi put biti postavljena nova premijum ekonomska klasa LOT-a, koja je nastala sa ciljem otklanjanja nekih nedostataka koji su uočeni na postojećoj kabini ove klase. Avion će imati opremu za internet, ali će za njegovo korišćenje morati da se sačeka potpisivanje ugovora sa nekim od internet provajdera, što je u toku, rekli su nam predstavnici LOT-a. Više o ovom avionu, nakon što ga upoznam  i probam uskoro. Pratite nas!

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije