Alaska Airlines – aviokompanja koju Amerikanci prosto vole

Ovo je priča o jednoj drugačijoj i neobičnoj američkoj aviokompaniji koju putnici zaista obožavaju.

Datum / Date: 20.03.2018.

Autor / Author: Aviatica

Istorija aviokompanije Alaska Airlines seže daleko u prošlost. Osnovana je pre 86 godina i to je jedna od najstarijih aviokompanija u svetu. Prve linije je održavala povezujući Enkoridž sa udaljenim mestašcima na Aljasci do kojih nije moglo drugačije da se dođe. Danas je glavna baza kompanije u Sijetlu i njenih preko 300 aviona šparta uzduž i popreko cele Amerike.

To je peta najveća američka aviokompanija, a nakon što je 2016. kupila aviokompaniju Virgin America čija je glavna baza u San Francisku, Alaska Airlines postaje najveći avioprevoznik na tzv. Zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Alaska Airlines je američka aviokompanija koju putnici vole i ne ustručavaju se da to pokažu. Dok drugi prevoznici na svojim društvenim mrežama dobijaju poruke „šta je sa mojim koferom“, „zašto mi let kasni“, Alaska Airlines prima izjave ljubavi zadovoljnih putnika. Slično kao i Virgin America koju je nedavno preuzela.

Čarls Brir, generalni menadžer kompanije, rekao je za Aviaticu da je u planu da se Alaska, koja je tradicionalna kompanija donekle prilagodi Virginu koji je prepoznat kao veoma moderna kompanija. „Ugasićemo brend Virgin America tokom naredne godine, ali ćemo našu tradicionalnu uslugu modernizovati tako da prati uslugu koju je pružao Virgin“, rekao je Brir.

On je naglasio da su to jedine dve kompanije u Americi za koje putnici otvoreno govore da ih vole i da je to njihova velika prednost. Alaska Airlines osim što je obožavana od strane putnika može da se pohvali i da ima njihovu veliku lojalnost. „Svi koji makar jednom lete našom kompanijom, odmah postoju naši redovni putnici i ubuduće traže samo naše letove“, rekao je Brir.

Razlog za takvu odanost putnika treba tražit u vrhunskoj usluzi koju kompanija pruža. Osim mladih aviona, boljeg razmaka između sedšta u odnosu na većinu američkih kompanija i veoma ljubaznog osoblja ova kompanija ima da ponudi i internet tokom leta.

Hibridni tarifni sistem omogućava putnicima da sami upravljaju svojim troškovima prema sopstvenim željama, ali za razliku od mnogih koji ga primenjuju širom sveta, on putnicima nudi osnovnu uslugu koja je daleko od skromne. Svaki putnik, bez obzira na tarifni razred ima na raspolaganju neograničenu konzumaciju vode, kafe, čajeva, sokova. Alkoholna pića i hrana se, međutim, plaćaju posebno. Slično je i sa internetom koji se nudi. Osnovni paket koji je besplatan omogućava samo slanje poruka, bez mogućnosti surfovanja ili slanja slika.

„GoGo, naši partner koji nam pruža internet uslugu na letovima, trenutno radi na poboljšanju sistema, kako bismo ubrzali internet, pošto ovu uslugu koristi sve više putnika, pa se na pojedinim linijama često događaju zagušenja protoka“, rekla je Agnes Pomykala, menadžerka za dodatne prihode.

Pomykala je kao veliku prednost svoje kompanije navela i inovativan zabavni sistem. Putnici se povežu na internet svojim uređajima i potom mogu da preko posebnog sajta kompanije prate filmove i serije. Ova usluga je potpuno besplatna, a interesantno je da je za njeno korišćenje potrebna aplikacija, koja se veoma lako skida i koju je moguće preuzeti besplatno i bez potrebe plaćanja skupljeg internet paketa tokom leta. Ko želi može da od kabinskog osoblja iznajmi tablet tokom leta.

Alaska Airlines nema ambicije da bude velika kompanija, oni ne planiraju nabavku širokotrupnih aviona i širenje mreže na daleke destinacije. Oni su fokusirani na tržište koje pokrivaju i na kome žele da postignu što bolji kvalitet pružene usluge. Za sebe kažu da su kompanija koja nudi jeftine avio-karte, ali pruža kompletnu i kvalitetnu uslugu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije