Aviatica uživo: IATA konferencija za medije u Ženevi

U Ženevi je u toku redovan godišnji dan posvećen medijima koji organizuje IATA, međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja.

Datum / Date: 05.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

U sedištu IATA u Ženevi, 5. decembra se održava redovna i tradicionalna godišnja konferencija ove organizacije posvećena medijima.

Na ovom velikom i značajnom događaju u avio-industriji prisutni su najrelevantniji mediji iz celog sveta koji se bave vazdušnim saobraćajem.

Predstavnici IATA će predstaviti najvažnije rezultate rada ove organizacije u protekloj godini, a biće održana i brojna predavanja o najktuelnijim temama u avio-industriji.

Na našem sajtu možete uživo pratiti dešavanja sa konferencije tokom celog današnjeg dana. Aviatica će izveštavati direktno sa ove konferencije, a prve vesti ćemo moći da objavimo već od 10:30.

IATA Konferencija za medije – uživo

17:00 / IATA upozorava da godišnje skoro 25 miliona ljudi  postane žrtvama globalne trgovine ljudima i da avijacija mora pronaći rešenje za ovaj problem. IATA zajedno sa Ujedinjenim nacijama radi na inicijativi sprečavanja trgovine ljudima putem avio-saobraćaja. Inicijativa nazvana „Plavo srce“ (Blue heart) ima za cilj da alarmira što više aviokompanija kako bi ih usmerila na sprečavanje ove užasne trgovine.

Posebna vest 

13:00 / Generalni direktor IATA Aleksandar Žunijak i Brajan Pirs, šef ekonomskog odeljenja ove organizacije, prognoziraju snažan rast profita u globalnoj avio-industriji.

Prema najnovijim procenama IATA, avio-industrija će u narednoj, 2018. godini ostvariti 38,4 milijarde dolara profita što je značajno povećanje u odnosu na očekivanu dobit u ovoj godini koja bi trebalo da iznosi 34,5 milijardi dolara.

Kao jedan od dugoročnih izazova za avio-saobraćaj Žunijak navodi vezanost ove industrije za države. Avijacija je posao koji zahteva slododu i katalizator je ostalog privrednog rasta i razvoja i to je nešto što bi sve vlade koje utiču na regulatorne procedure trebalo da imaju u vidu. IATA smatra da je potrebno više razumevanja od strane nacionalnih regulatornih tela kako bi se avio-saobraćaju omogućila sloboda poslovanja i omogućilo postizanje nižih troškova. Iako se može reći da je ovo dobar period za avio-industriju, Žunijak poziva države i regulatorna tela da ovoj privrednoj grani omogući veće slobode.

Posebna vest 

10:30 / Prva tema o kojoj je bilo reči na IATA godišnjoj konferenciji za medije su dronovi. IATA se intenzivno bavi regulacijom u korišćenju ovih malih, bespilotnih letelica koje je do sada bilo predmet brojnih kontroverzi zbog slabe kontrole njihove upotrebe što je ugrožavalo bezbednost avio-saobraćaja. Sa druge strane, naglašeno je da je upotreba dronova veoma značajna i oni predstavljaju sasvim novi vid avio-saobraćaja koji će se u budućnosti sve više razvijati.

Posebna vest 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije