IATA u Kankunu usvojila rezoluciju o bezbednosti u avio-saobraćaju

Nova rezolucija o bezbednosti u avio-saobraćaju poziva na bolju saradnju između svih činilaca u okviru ove privredne grane.

Datum / Date: 07.06.2017.

Autor / Author: Aviatica

Kankun, 7.jun 2017. / Međunarodna asocijacija avio-saobraćaja (IATA) usvojila je juče, na 73. godišnjoj skupštini održanoj u Kankunu rezoluciju o bezbednosti i sigurnosti.

IATA je tom prilikom pozvala na čvršću saradnju među vladama i učesnicima u avio-saobraćaju kako bi se obezbedila bezbednost i maksimalno zaštitili putnici i posade, ali u isto vreme i umanjile posledice koje bi zbog novih mera mogli imati putnici i privreda.

Čini se kako je ovo upućeno onima koji se zalažu za uvođenje zabrane unošenja manjih električnih uređaja u putničku kabinu. Ovakav potez nailazai na oštro protivljenje vazduhoplovne struke, a IATA je na ovogodišnjoj skupštini jasno stala na stranu koja se protiva potencijalno novim merama.

„Avijacija je meta za teroriste kojima je u interesu da oduzmu slobodu koja u isto vreme predstavlja osnov u poslu kojim se bavimo. Razmena informacija među vladama i unutar vazduhoplovne privrede je ključna mera kojom se može ostati ispred svake iznenadne pretnje. Svi imamo isti cilj – da obezbedimo da putnici i posada budu bezbedni. Na tome moramo da radimo zajedno što je više moguće“, smatra Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA povodom donošenja pomenute rezolucije koja ima oznaku 2309.

Novom rezolucijom predviđeno je pokretanje globalnog vazduhoplovnog bezbednosnog plana (GASeP – Global Aviation Security Plan) koji u nekoliko tačaka daje smernice za dalje delovanje. Prema njemu potrebno je otpočeti ranije dijalog među raznim stranama u avio-saobraćaju uključujući avio-kompanije, aerodrome, vlade, nacionalna regulatorna tela, kontrole letenja i druge. „Niko od njih ne može znati sve, ali zato sve informacije treba da se razmenjuju kako bi se omogućilo da što više njih zna što više. Prema planu potrebno je još odlučnije sprovođenje ICAO bezbednosnih mera, dalji razvoj ICAO standarda.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije