Koronavirus uništava avio-saobraćaj

Avio-kompanije su počele da uvode hitne mere, a među njima je i promena strogog tarifnog pravila o promenama rezervacija.

Datum / Date: 06.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Situacija sa koronavirusom se ne smiruje, a pritisak na avio-kompanije postaje sve jači. Pre neki dan smo imali i prvu korporativnu žrtvu koronavirusa. Britanska aviokompanija Flybe je proglasila bankrot i prestala sa radom. Razlozi su daleko dublji, poput visokih troškova poslovanja ili Brexit-a ali je epidemija koronavirusa dramatično oborila tražnju za putovanjima, što je na kraju gurnulo Flybe sa ivice ambisa na kojoj se odavno već nalazio.

Sve avio-kompanije trpe zbog ove situacije sa virusom, a što je kompanija veća to je i njena šteta i izgubljena dobit veća. Niko još javno ne sme da kaže kakve su brojke, ali kako Aviatica saznaje pad broja putnika u Evropi je značajan. Alitalia je tako objavila, još prošle nedelje, da je popunjenost putničke kabine u domaćem saobraćaju pala na 30-tak posto. Iz pouzdanih izvora znamo i da su letovi Air Serbije ka Milanu gotovo prazni. Zato je naš nacionalni avio-prevoznik ukinuo nekoliko letova ka ovom gradu.

Beogradski aerodrom ne izlazi sa podacima, ali prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli od predstavnika stranih aviokompanija u Srbiji, pad broja putnika u martu je više nego izvestan, bar kada su strani prevoznici u pitanja, a i Air Serbia ubrzano ide ka nuli u ovom periodu.

Iako je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji zvanično registrovan tek danas, 06. marta 2020. i Srbija nije na listi visoko rizičnih zemalja kao što su to npr. Italija, Kina ili Južna Koreja, ipak se i ona nalazi u planovima redukcija letova svih aviokompanija.

Više ne možemo ni da ispratimo vesti o otkazanim letovima koje stižu do nas. Upravo dok pišemo ovu rečenicu, stiže nam informacija da je TAROM otkazao tri leta do Beograda tokom marta. Prethodno su to uradili Austrian, Alitalia i Air Serbia sa letovima iz Beograda i Ryanair sa letovima za Bergamo iz Niša, a moguće je da će to uraditi i Lufthansa i SWISS koje su takođe najavile smanjenje broja letova za 20 do 25 posto u narednom periodu.

Avio-kompanije prizemljuju i petinu svih svojih aviona i pozivaju članove kabinskog osoblja na neplaćeni godišnji odmor, sve kako bi se smanjili negativni efekti epidemije na ukupno poslovanje.

Mere liberalizacije tarifnih pravila

Rezervacije i kupovina karata su skoro u potpunosti prestale. Putnici se ne odlučuju za putovanje. Poslovnim putnicima se otkazuju sastanci i konferencije, mnoge države ograničavaju organizaciju većih skupova, pa je i potreba za putovanjem prosto nestala. Privatno, niko se ne usuđuje da krene bilo gde.

Zbog toga su aviokompanije počele da uvode liberalnija pravila kako bi olakšali putnicima. Emirates je prvi objavio da suspenduje tarifno pravilo koje onemogućava promenu rezervacije. Ova kompanija je saopštila da za sve nove rezervacije koje budu pravljene od 5. marta pa sve do kraja ovog meseca važiće biće moguće uraditi jednu besplatnu promenu karte bez obzira na tarifna pravila.


Dopuna vesti: I aviokompanija Qatar Airways je u međuvremenu omogućila putnicima besplatnu promenu datuma bez obzira na pravila tarife, ili odustajanje od putovanja uz vaučer u vrednosti karte koji se može iskoristiti bilo kad kasnije. Više o uslovima Qatar Airways-a pročitajte ovde.


I kompanija Lufthansa je saopštila da uvodi mogućnost besplatne promene rezervacije. Svi avio-prevoznici Lufthansa Grupe (Lufthansa, Austrian, SWISS, Eurowings, Brussels Airlines) omogućavaju sada putnicima čiji letovi padaju do kraja aprila, a nisu otkazani od strane kompanije da izvrše besplatnu promenu datuma putovanja. Ovo će se odnositi na rezervacije izdate do 5. marta uključujući i taj dan.

Foto: Aerodromi su sve prazniji

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije