Aviokompanije počele da prizemljuju 737MAX

Ethiopian Airlines, Cayman Airways i kineske vlasti doneli odluku o prizemljenju aviona 737 MAX usled bezbednosnog rizika.

Datum / Date: 11.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Nakon jučerašnje fatalne avionske nesreće aviona 737 MAX, Ethiopian Airlines je doneo odluku da prizemlji ovaj model aviona. Istu odluku je donela i kompanija Cayman Airways. Kineske vazduhoplovne vlasti su naredile svojim aviokompanijama da obustave sve letove ovim tipom aviona. Boeing je još uvek bez komentara na najnovija dešavanja.

„Iako još uvek ne znamo uzrok nesreće, odlučili smo da prizemljimo ovaj model aviona kao mere dodatnog opreza“, kratko je saopšteno u redovnom kompanijskom saopštenju za javnost koja se izdaju nakon jučerašnje nesreće. Nakon avionske nesreće, u floti etiopske aviokompanije ostala su četiri aviona 737MAX.

Na društvenim mrežama su krenule akcije kojima se pozivaju aviokompanije koje koriste ovaj tip aviona da ga prizemlje, a putnici da ga bojkotuju. Razlog za takvu oštru reakciju javnosti leži u činjenici da je ovo već druga fatalna avionska nesreća mladog modela 737MAX u poslednjih pet meseci.

Avion indonežanske kompanije Lion Air se srušio u Javansko more 12 minuta nakon poletanja, 29. oktobra 2018. godine. Zapanjujuća je sličnost ove dve nesreće. Oba aviona su u samo nekoliko minuta nakon naizgled normalnog poletanja zabeležila nestabilnu vertikalnu brzinu. Sumnja je tada ukazala na postojanje tehničkog problema sa senzorom napadnog ugla (AOA). Boeing je nakon te nesreće izdao dopunu bezbednosnog uputstva pilotima ovog modela što je razbesnelo javnost.

Istraga o nesreći Lion Air-ovo MAX-a je još uvek u toku. Avion Ethiopian-a koji se juče srušio je isporučen ovoj kompaniji samo nekoliko dana nakon te nesreće. U saobraćaju je do sada 350 aviona ovog modela. Samo u Kini je u saobraćaju 96 ovih aviona. Kineske vazduhoplovne vlasti su jutros izdale hitnu naredbu da se tip aviona prizemlji i povuče iz saobraćaja dok se ne utvrdi njegova bezbednost.

Boeing je odbio da komentariše ovakvu odluku kineskih vlasti. Američki proizvođač aviona je odmah nakon nesreće izdao saopštenje u kome izražava žaljenje zbog nesreće i žrtava i ponudio svu tehničku pomoć Etiopiji tokom istrage nesreće.

Flydubai još neće prizemljiti MAX flotu

Aviokompanija Flydubai je navela da za sada neće prizemljiti ovu flotu u kojoj je osam aviona 737MAX 8 i dva aviona 737MAX 9. U ovoj kompaniji su naveli da u potpunosti veruju u ocenu američkih vazduhoplovnih vlasti, FAA, koje su ovom tipu aviona izdale operativnu dozvolu kao i da će slediti sva zvanična uputstva ovog tela.

Boeing odložio predstavljanje novog modela

Zbog najnovije avionske nesreće i rastuće brige u vezi sa bezbednošću njihovog modela aviona 737MAX, Boeing je odložio predstavljanje novog modela aviona 777X koje je bilo planirano za 13. mart.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije