Boeing 737 MAX prizemljen i u SAD

Američki predsedik Donald Tramp prelomio - Boeing 737 MAX prizemljen i u SAD.

Datum / Date: 14.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Američke vazduhoplovne vlasti (FAA) su naredile prizemljenje svih Boeing-ovih aviona tipa 737 MAX 8 i MAX9 u sredu, 13. marta. Naredba je zatekla na desetine ovih aviona u vazduhu pa je doneta odluka da se avionima dozvoli da završe sve započete letove, a da potom budu privremeno prizemljeni dok se ne završi istraga o nesreći aviona Ethiopian Airlines-a, koja se dogodila 10. marta kod Adis Abebe.

Kako je FAA obrazložio, došlo je do novih saznanja tokom istrage u Etiopiji. Prema najnovijim satelitskim podacima uočena je sličnost između poslednje nesreće sa onom koja se dogodila krajem oktobra u Indoneziji, kada se avion Boeing 737 MAX 8 srušio nakon poletanja u Javansko more.

Odluku da suspenduje plovidbenu dozvolu ovom tipu aviona inicirao je američki predsednik Donald Tramp koji je reagovao očigledno pod pritiskom javnosti i izostankom odluke o suspenziji nadležnih vazduhoplovnih vlasti.

Neobično je da pored FAA, Tramp bude prvi koji će objaviti ovu odluku, koja dolazi čitav dan nakon zabrane u Evropskoj uniji i nekoliko sati nakon Kanade. Predsednik Tramp je pozvao FAA da uvedu suspenziju za ovaj tip aviona, a o toj odluci je razgovarao i direktorima Boeing-a, koji su na kraju prihvatili odluku.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije