Garuda prva otkazuje narudžbinu aviona Boeing 737 MAX

Indonežanska aviokompanija Garuda poslala pismo Boeing-u u kome traži otkazivanje narudžbine 49 aviona 737 MAX.

Datum / Date: 22.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Indonežanska aviokompanija Garuda želi da otkaže narudžbinu aviona Boeing 737 MAX vrednu preko pet milijardi dolara.

Vest je potvrdio portparol kompanije navodeći da su putnici izgubili poverenje u ovaj model aviona nakon dve avionske nesreće u kratkom vremenskom roku.

Garuda je još 2014. potpisala sporazum sa Boeingom koji predviđa nabavku 50 aviona modela 737 MAX 8, a jedan avion je već isporučen ovoj kompaniji i bio je u saobraćaju sve dok po naredbi indonežanskih vlasti njegovo korišćenje nije zabranjeno.

Indonežanski avio prevoznik je prizemljio svoj avion ovog modela samo dva dana nakon avionske nesreće u Adis Abebi, u kojoj je stradalo 157 osoba. Isti model aviona je prethodno imao fatalnu nesreću krajem oktobra nakon poletanja iz Džakarte na letu kompanije Lion Air.

U lančanoj reakciji nakon nesreće u Etiopiji mnoge aviokompanije i države su zabranile letenje ovim avionom dok se ne utvrdi da li je avion bezbedan za saobraćaj.

Garuda Indonesia je prva aviokompanija koja je zvanično zatražila otkazivanje nabavke aviona 737 MAX, a postoji rizik i da se ovoj odluci priključe i drugi. Norveška kompanija Norwegian je najavila mogućnost podnošenja odštetnog zahteva Boeing-u zbog prizemljenja flote.

Boeing je nedavno izdao saopštenje da radi na popravkama softvera za koji se sumnja da bi mogao biti odgovoran za avionske nesreće koje su se dogodile. Upgrade softvera se može očekivati već do kraja meseca, tvrde u Boeing-u.

Uprkos tome, prizemljenje celokupne flote 737 MAX bi moglo da potraje, jer su se u međuvremenu pojavile informacije da je njegova sertifikacija urađena mimo pravila, zbog čega su američke vazduhoplovne vlasti (FAA) pod istragom državne administracije SAD.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije